Skip to content

PROIECTUL EUROPEAN EAThink2015 – anul 2 de proiect

Octombrie 3, 2016

Proiectul european EAThink2015 Învăţare globală pentru schimbare în EYD2015 şi mai departe: Angajamentul tinerilor europeni – de la sere şcolare experimentale până la sisteme de alimentaţie sustenabile

Autoritatea contractantă: Comisia Europeană – Creşterea gradului de conştientizare publică a problemelor de dezvoltare şi promovarea educaţiei pentru dezvoltare în Uniunea Europeană

EuropeAid/134863/C/ACT/MULTI. Linii bugetare: 210301 şi 210302

Țări implicate: Austria, Croaţia (judeţele Primorsko – Goransk şi Istarska, Zagreb), Cipru, Franţa, Ungaria, Italia (regiunile Lombardia, Piemont şi Veneto), Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania (Valle de Aiztondo).

Perioada de desfășurare: 36 de luni, din ianuarie 2015 până în decembrie 2017.

Obiectivul general: Să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a tinerilor din UE, să îi implice în dezbateri publice post 2015 şi să ajute la contribuţia politicilor europene de cooperare pentru creştere în vederea dezvoltării durabile la nivel global.

Obiectivul specific este „Facilitarea înţelegerii şi implicării elevilor şi profesorilor europeni, împreună cu angajamentul lor activ în ceea ce priveşte provocările dezvoltării globale, axate pe sistemele sustenabile de alimentaţie şi agricultura la scară mică din Austria, Croaţia, Cipru, Franţa, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania”.

Grupuri țintă:

  • 4.200 de profesori din învăţământul primar şi secundar (42.000 beneficiari)
  • 42.000 de elevi (390.000 beneficiari) de şcoală primară şi secundară din ţările participante la proiect, cu vârsta cuprinsă între 6 şi 19 ani
  • 140 de emigranţi / tineri voluntari
  • 240 de autorităţi locale, organizaţii ale societăţii civile şi fundaţii

Grupurile ţintă în România sunt reprezentate de 15 unităţi de învăţământ din Municipiul Bucureşti şi 3 judeţe: Ilfov, Buzău – șase unități școlare şi Prahova şi includ:

  • 120 de profesori din învăţământul primar şi secundar (8 profesori x 15 unităţi de învăţământ);
  • 3000 de elevi de şcoală primară şi secundară (15 unităţi de învăţământ x 8 x 1 clasă x 25 elevi); 1200 de elevi din Buzău.

Cele șase unități școlare din județul Buzău sunt:

Colegiul Economic Buzău, Liceul Pedagogic „Spiru Haret” Buzău, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Buzău, Școala Gimnazială „G. E. Palade”, Școala Gimnazială „Nicolae Jilinschi” Vernești, Școala Gimnazială „Cpt. Av. M. T. Bădulescu” Buzău.

Activităţi desfășurate

A1.1. Publicarea online a modulelor de Învăţare Globală

S-au tradus, adaptat şi evaluat 10 module (unităţi de învăţare) create  despre consumul şi producţia alimentelor (4 pentru şcoala primară şi 6 pentru gimnaziu şi liceu). Fiecare partener a realizat alte 10 module pentru toate ciclurile şcolare adaptate contextului românesc, module care au fost postate pe versiunea actualizată a site-ului proiectului. Modulele nou create sunt disponibile în limbile română şi engleză.  http://eathink2015.org/ro/learning-units/

A1.2. Workshop internaţional pe schimb de experienţă între profesori

Un asemenea workshop de 2 zile s-a desfăşurat în cadrul Expo2015. Au participat 5 profesori din fiecare ţară inclusă în proiect, însoţiţi de un tutor naţional şi o delegaţie de profesori din Senegal şi Burkina Faso. http://eathink2015.org/ro/international-exchange-workshop-for-teachers/

A1.3. Instruirea profesorilor

Profesorii din ţările participante au primit spijin prin seminarii educaţionale privind crearea şi planificarea modulelor de învăţare (planurile de lecţie)  despre producţia şi consumul de alimente, sisteme alternative de alimentaţie şi dreptul la hrană.

A1.4. Implementarea activităţilor de învăţare propuse de şcoli

A1.6. Selectarea şi diseminarea modulelor educaţionale în şcolile europene

A2.1 – „Concurs european de fotografie şcolară”

Cele mai bune foto-reportaje pe alimentaţie produse de clasele participante ca şi testare a noilor module de Învăţare Globală pentru Expoziţia Cloud de Alimente (în număr de 120) au fost selectate de către Comitetul Internaţional de Organizare a Educaţiei (IESC) şi folosite la Expo2015 în septembrie şi octombrie 2015.

Patru fotoreportaje realizate de clase din scolile din Buzău implicate (Colegiul Economic Buzău – două echipe, Școala Gimnazială “Cpt. Av. M. T. Badulescu” Buzău si Scoala Gomnazială “N. Jilinschi” Vernesti), au fost selectate pentru Expozitia din Milano.

A2.2 – Producţia şi montarea Expoziţiei interactive Cloud de Alimente” (EYD2015)

Ideea de bază a expoziţiei este de a aduce în atenţie hrana/alimentaţia şi de a prezenta câteva dintre cele mai semnificative şi surprinzătoare interacţiuni şi transformări ale acesteia.

A2.3 – Vizite şcolare la Expoziţia interactivă Cloud de Alimente de la Expo2015  http://eathink2015.org/ro/cloud-food-exhibition/

A2.4 – Training-uri pentru migranţi şi ateliere pentru co-facilitatori

În anul 2 de proiect se vor organiza 14 asemenea training-uri pe Metodologii participative şi Învăţare Globală.

A2.5 – Ateliere de Educaţie Globală în şcoli

În al doilea şi al treilea an de proiect, li se vor prezenta elevilor conceptele DEAR şi sistemele alternative de hrană prin intermediul atelierelor participative şi interactive, în număr de 12 în România.

A2.6 – Dezvoltarea unei aplicaţii-joc pe agricultură sustenabilă  http://eathink2015.org/ro/eathink-app/

A3.1 – Schimburi de experienţă între şcoli prin intermediul site-ul Eathink 2.0 (R3)

Site-ul Eathink a fost actualizat şi ca platformă internaţională interactivă, legată la aplicaţie şi la un grup de media şi aplicaţii sociale (Facebook, G +, Twitter, Instagram, Flickr, Youtube, Vimeo, Ushahidi, Slideshare).  https://www.facebook.com/eathink2015/

A3.2 – Actulizarea site-ul în timp real de la Expo2015, cu ajutorul unei echipe editoriale tinere

Timp de 3 luni, pe durata Expo2015 a funcţionat un Centru Multi-Media cu o echipă editorială tânără.

A3.3 – Vizite interactive la Expoziţia Cloud de Alimente de la Expo 2015

A3.4 – Ateliere de lucru instructive pe jurnalism civic şi web 2.0 pentru elevi

A3.5 – Iniţiative de mobilizare conduse de şcoli la nivel comunitar

A3.6 – Concurs şcolar european de videoclipuri.

prof. Paula Mihai – coordonator judetean

 

 

From → Uncategorized

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: