SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE 2023

Context

Procesul globalizării pune acut problema raporturilor local–global la nivelul fiecărei naţiuni. Odată cu conştientizarea societăţii globale şi pe măsura angrenării în mecanismele ei, posibilitatea unor decizii izolate pentru comunităţi şi naţiuni devine din ce în ce mai redusă. Indivizii, grupurile, comunităţile şi naţiunile nu se mai pot sustrage acestui proces care universalizează comportamente, moduri de a gândi şi de a acţiona, stiluri de viaţă sau ameninţări de orice natură.

Consiliul Europei şi educaţia globală. Perspectivă şi acţiune

Printr-un Acord al Consiliului Europei, s-a instituit Centrul Nord – Sud, denumit oficial Centrul European pentru Interdependenţă şi Solidaritate. Deschis la Lisabona în anul 1990 (cf. Rezoluţiei (89)14 adoptată de Comitetul de Miniştri ai Consiliului Europei din 16 nov. 1989), acesta reuneşte 39 state. În prezent, Centrul  Nord – Sud s-a aliat Directoratului Consiliului Europei pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport.

Mandatul Centrului Nord – Sud al Consiliului Europei constă în:

  • asigurarea cadrului  pentru  cooperare  europeană  pentru  creşterea  conştientizării publice asupra problemelor interdependenţei globale;
  • promovarea politicilor de solidaritate în conformitate cu obiectivele şi principiile Consiliului Europei: respectarea drepturilor omului, democraţie şi coeziune socială.

Activitatea Centrului  Nord  –  Sud  se  bazează  pe  trei  principii:  dialog,  parteneriat  şi solidaritate. Guvernele, parlamentele, autorităţile regionale şi locale   şi organizaţiile societăţii civile reprezintă partenerii în acest dialog şi parteneriat cvadriloc, fiind implicaţi în activităţile Centrului Centrul Nord – Sud acţionează în două direcţii majore:

  • creşterea conştientizării  problemelor  interdependenţei  şi  solidarităţii  globale  prin educaţie şi potenţialul tineretului,
  • promovarea solidarităţii  Nord  –  Sud  în  conformitate  cu  principiile  şi  obiectivele Consiliului Europei prin dialogul dintre Europa, ţările sud-mediteraneene şi Africa.

Astfel, ca modalitate de materializare a primei direcţii de acţiune, Centrul Nord – Sud a iniţiat Programul european Educaţia Globală pentru a dezvolta, întări şi susţine strategiile de implementare  a  educaţiei  globale  şi  de  formare  a  capacităţii  de  dezvoltare  a  acesteia,  prin intermediul instituţiilor şi  practicienilor din domeniul educaţiei atât din zona formală, cât şi nonformală.

În concepţia Centrului, educaţia globală  cuprinde: educaţia pentru dezvoltare, educaţia pentru   drepturile   omului,   educaţia   pentru   pace   şi   prevenirea   conflictelor   şi   educaţia interculturală.

Momentul  de  referinţă  al  programului  îl  reprezintă  Săptămâna  Educaţiei  Globale, organizată anual în noiembrie.

Săptămâna Educației Globale este o campanie mondială implementată de Centrul Nord-Sud al Consiliului Europei și de Global Education Network  / Rețeaua de Educație Globală în cadrul programului comun al Uniunii Europene și al Consiliului Europei: cofinanțat de Uniunea Europeană și Consiliul Europei. Scopul său este de a sensibiliza cu privire la Educația Globală ca instrument de solidaritate și schimbare și de a contribui la o lume mai durabilă, mai pașnică și mai echitabilă.

Peste 300.000 de participanți se alătură în fiecare an proiectului iLEGEND Săptămâna Educației Globale, care are loc în a treia săptămână a lunii noiembrie și implică mii de activități legate de Educația pentru Cetățenie Globală, ODD-uri și co-responsabilitatea tuturor pentru realizarea lor. Săptămâna Educației Globale este organizată de Centrul Nord-Sud al Consiliului Europei, împreună cu Global Education Network.

În acest an, în perioada 13-19 noiembrie, acțiunile vor fi axate pe două dintre cele cinci dimensiuni ale Agenda 2030  (Oameni, Planetă, Prosperitate, Pace și Parteneriat). Sloganul acestei ediții este: „Pace pentru planetă. O planetă a păcii”. Cu toate acestea, orice activitate care contribuie la una dintre cele cinci dimensiuni poate face parte din eveniment. Mai multe informații despre noua ediție și înregistrarea activităților vor fi încărcate pe site-ul Centrului Nord-Sud: www.nscentre.org

Fie că alegeți să vă alăturați unui eveniment existent sau să organizați propriul eveniment, participarea dvs. va contribui la creșterea conștientizării despre Educația Globală și la rolul ei în realizarea schimbării pe care doriți să o vedeți în lume.

Vizitați pagina Săptămânii Educației Globale 2023 / Visit the Global education Week 2023 webpage

Activitățile organizate în cadrul Săptămânii Educației Globale sunt responsabilitatea exclusivă a partenerilor și entităților care le implementează și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene sau ale Consiliului Europei.

Paula Mihai, consultant educațional

Lasă un comentariu