Salman Khan | O singură școală pentru toată lumea – Să regândim educația.

Când citeam, în 2015, cartea lui Salman Khan, O singură școală pentru toată lumea – Să regândim educația, reprezentarea pe care mi-o construiam și deconstruiam frecvent, despre viitorul educației, se modela la intersecția studiilor privind dezvoltarea umană și procesul învățării – cum învățăm, cum se instalează cunoașterea. Când și, mai ales, cum putem combina învățarea cu starea de bine, cu fericirea chiar (așa cum o fac deja unele sisteme)? Și, în fond, cum se produc internalizarea și externalizarea culturii, într-un schimb în care, cum spunea Peter Jarvis (în Paradoxes of Learning: On becoming an Individual in Society, 1992)  – „paradoxal, în ciuda a tot ce știm și a tot ce am învățat, ne vom petrece tot restul vieții învățând să fim noi înșine, adică oameni în societate”.

Acest gen de reflecții a fost întrerupt intempestiv de instalarea actualei pandemii. Accentul s-a mutat pe accesul efectiv la cunoaștere, pe intermedierea ei. Și nu ca o abordare filozofică ci pur și simplu ca modalitate de a asigura continuitatea unui proces organizat în școală, continuitatea învățării. Dintr-o dată, ceea ce părea o alternativă mai mult sau mai puțin îndepărtată, o opțiune conjuncturală, împinsă, ca multe alte semne ale unui progres social, într-un viitor indefinit, a devenit soluția salvatoare, panaceul, marota noii civilizații, digitalizarea.

Acum dilemele s-au transferat în alt registru. Ne întrebăm, în continuare, cum să facem învățarea vizibilă, transformativă, incluzivă, creativă. Dar relaxarea reflecției, opțiunea temporizării nu mai încap în urgența timpului, schimbarea a devenit iminentă, orice lentoare, orice încremenire în convingeri tradiționaliste, orice dubiu capătă dimensiunile unui sabotaj educațional.

Ceea ce Salman Khan propunea acum zece ani, prin Academia Khan, posibilitatea unei școli deschise, bazată pe potențialul extraordinar al educației virtuale, capătă dimensiunea unei soluții din ce în ce mai actuale și a unei opțiuni legitime pentru o educație de calitate accesibilă tuturor.

Vă propun, așadar, o lectură obligatorie, cartea lui Salman Khan, O singură școală pentru toată lumea – Să regândim educația.

Lasă un comentariu